Vrouwen nemen macht over in raad Valkenburg

Vrouwen aan de macht in Valkenburg

Vanaf vanavond heeft Valkenburg maar liefst 8 vrouwelijke raadsleden. Pat-Jos Huisman PGP en Veerle Marx nemen de zetels in van Remy Meijers en Carlo Vankan die beiden wethouder zijn in de nieuwe raad. Ook nieuw is Thomas Brune die de zetel van de nieuwe wethouder Claudia Bisschops CDA gaat bezetten.

Uniek

Twee raadsfracties bestaan nu uit louter dames. Dat kun je best uniek noemen. Die fracties zijn de PGP met Corry Fulmer, Hilde Baaij en Pat-Jos Huisman en de VVD met Bianca Rooding-Eurlings en Nelleke Gilissen.

De andere dames zijn dus Veerle Marx AB, Mevrouw Verheggen-Penders CDA en Gertie Silverentand van de VSP De raad bestaat uit 17 leden en 3 wethouders vormen met de burgemeester het “college”.  Met wethouder Claudia Claudia Bisschops erbij zijn er 9 dames tegen 11 heren aan wie de burgers de belangen van de gemeente hebben toevertrouwd.

Video

Hier vind je een Video van de beëdiging van twee nieuwe raadsleden: Veerle Marx AB en Thomas Brune CDA.

Lesje raadskunde oud wethouder Jan Vermeer VVD

Jan Vermeer, tot begin dit jaar wethouder,  reageerde op een van de berichten in de krant met een lesje raadskunde:
De 17 raadsleden vormen het kaderstellend en controlerend orgaan binnen het gemeentebestuur. Zij zijn dus, simpel gezegd, de baas. Het college van B&W is het uitvoerend orgaan en daarmee het dagelijks bestuur. Net zoals landelijk, de tweede kamer 150 leden telt en het kabinet (uitvoerend) 16 ministers en 8 staatssecretarissen. In die rol zijn ook zij, net zoals een wethouder, verantwoordelijk voor hun portefeuille. Een aardige bijkomstigheid is wel dat wethouders, net zoals ministers en staatssecretarissen, altijd verantwoordelijk zijn voor fouten die binnen hun beleidsafdeling of ministerie worden gemaakt. Ook als dit vóór hun eigen regeerperiode gebeurde. In die zin leren zij snel om fouten ook toe te geven. En dat is kennelijk niet voor iedereen even gemakkelijk.

Reacties:

Nog enkele andere reacties:   Charlotte Van Dijk-Pieters Daar zit toekomstmuziek in. Mooi!  Frans Ringens fijn dat jonge mensen met een eigen blik op de toekomst de regie overnemen. Jos Lebouille Top ! Zo mooi, twee jonge mensen erbij in de raad !! Niels Dauven: Twee leeftijdsgenoten erbij in de raad. Leuk om met vrienden voor Valkenburg aan de slag te gaan.

 

1
Ga naar TOP