Valkenburg in een klap Koffiehoofdstad van Limburg

 

De jury rapporten

Burgemeester Quicx  op 33

In de mooi gerestaureerde kasteelhoeve bij Chateau St. Gerlach vinden we Burgemeester Quicx. Een koffie- en lunchconcept dat onderdeel uitmaakt van het imposante Oostwegel-imperium, en dat vernoemd is naar de voormalige burgervader van het plaatsje Houthem.

Brander: Maison Blanche Dael
Machine: Kees van der Westen Spirit
Melk: Arla biologisch
Koffie: (lungo) €2,40
Espresso: €2,40
Cappuccino: €2,80

Dat de restauratie een succes is, bewees Burgemeester Quicx door vorig jaar de award voor Mooiste Koffievenue te winnen. De lungo krijgen we uitgeserveerd op een handgemaakt houten plankje in een dubbelwandig glas. Hij is vol, blijft mooi plakken in de mond en is een beetje stroperig. In het begin is hij aan de bittere kant., na afkoelen komen er echter mooie smaken naar boven. Krachtig en met veel meer diepgang. We proeven dan vanille en anijsachtige tonen.

Haselderhof op 35

Mooi hoor! Restaurant De Haselderhof is gelegen aan de voet van de historische kasteelruïne van Valkenburg. Mooie plek om even bij te komen na een goede wandeling of sowieso eigenlijk voor een goede kop koffie.

Brander: Mocca d’Or
Machine: Nuova Simonelli
Melk: Zuivelrijck biologisch
Koffie: (lungo) €2,20
Espresso: €2,20
Cappuccino: €2,40

De lungo die we in een dikke porseleinen kop voorgeschoteld krijgen, oogt prachtig. De crema, ook al letten we daar bij een lungo niet op, werkt zeer uitnodigend. Het mondgevoel is zacht, niet heel vol. Hij gaat mooi rond en overheerst nergens. De temperatuur is perfect en de smaak is zacht en fruitig. Een heerlijk fris zuurtje voorin, en we proeven ergens ook iets van rood fruit en tonen van (gebrande?) noten. De koffie werkt dorstlessend en fris op deze warme dag. Hij is zacht, maar niet eenvoudig. We kunnen niet anders oordelen dan: wat een heerlijke lungo.

Grendelplein 13, Valkenburg


Beleef op 49

‘Stoer, simpel en zonder poespas; zo kun je Bistro Beleef het beste omschrijven’, zo vermeldt de site. Dat simpel geldt echter niet voor de koffie.

Brander: Maison Blanche Dael
Machine: Astoria
Melk: Landhof houdbaar
Koffie: (lungo) €2,20
Espresso: €2,20
Cappuccino: €2,40

In de lungo proeven we warme, diepe smaken. De koffie heeft een zomers karakter. Fruitig en fris en tegelijk met zoete achtergrondtonen. ‘Ik denk een beetje aan laurierdrop. Na afkoelen doet de lungo me zelfs denken aan venkelthee’, noteert de vakjury. De latte art op de cappuccino is van het hogere niveau. ‘Ik tel een tulp van vijf lagen na de basis.’ Belangrijker dan de mooie tekening is dat de koffie ook erg smaakvol is. ‘Zeker een aanrader voor als je in de buurt bent’, vermeldt de vakjury. De koffies worden bovendien geserveerd in elegant en origineel servies. Leuk om hierin de eigenheid terug te zien. De vakjury besluit: ‘Leuk aan Beleef is dat regelmatig met alle personeelsleden koffies worden geproefd en medewerkers dan ook wordt gevraagd de smaken te omschrijven. Hierdoor wordt de liefde voor koffie een algemeen goed.’

Theo Dorrenplein 18-A, Valkenburg
Bistrobeleef.nl

 

Bij de Jongens op 54

Een zaak die dit jaar pas het levenslicht zag: Bij de Jongens aan het Berkelplein in het pittoreske Valkenburg. Hier staan ‘Tap & Tafel’ centraal, en speelt bier dus een grote rol in de bedrijfsvoering.

Brander: Peeze
Machine: Dalla Corte Evo
Melk: Arla biologisch
Koffie: (lungo) €2,30
Espresso: €2,30
Cappuccino: €2,50

Maar ook koffie en vers gebak zijn een belangrijke factor. Dat zorgt dus voor een mooi debuut in deze lijst. En dat is terecht. De lungo wordt goed uitgeserveerd in een mooi kopje met water ernaast, zoals het hoort. Qua smaak: in het begin licht zoet en het werkt toe naar een subtiel zuurtje. We ontwaren verder een mooie reuk, wat er voor zorgt dat het met de smaakbalans dus wel goed zit. Dat geldt ook voor het mondgevoel: vol van smaak en het blijft prima plakken. Ook van de espresso worden we blij. De textuur en de dikte van de crema is goed, gesloten, mooi elastisch en glanzend. De smaakbalans is prima; licht zilt en met een zuurtje. Alleen het zoetje is wat moeilijk te vinden. Verder blijft hij goed in de mond hangen.

Berkelplein 11, Valkenburg aan de Geul
Bijdejongensvalkenburg.nl

Bron: Met dank aan Misset Horeca 

Ga naar TOP