Vier Valkenburgse bedrijven in top 100 koffietest van Misset Horeca. Vanavond wordt bekend op welke plek ze staan

Rob Haenen en Sven Vandewall wachten met spanning af

Vier Valkenburgse bedrijven: De Haselderhof ( Sven Vandewall ), Burgemeester Quicx bij Château Gerlach ( Rob Haenen, manager ), Beleef  (Geulpoortplein) en Bij de Jongens (Berkelplein) staan in de top 100 van de koffietest van Misset Horeca. Voor de 100 bedrijven die een plek in de Koffie Top 100 2018 hebben, is het een spannende dag: vanavond weten ze op welke plek ze staan. Hoe heeft de jury hen beoordeeld?  Zijn ze de beste in hun stad of provincie? Wie wint de Publieksprijs, de titel Parel van het Jaar en wie is de Mooiste Koffievenue?

 

Burgemeester Quicx in 2017 mooiste binnenkomer

In 2017 kwam Quicx binnen op plek 42. De zaak werd gelijk uitgeroepen tot mooiste binnenkomer (Koffievenue). Het juryrapport was lovend:
“De crema is voldoende dik, mooi gesloten en glanzend, de smaak goed in balans en een lekkere volle body. De afsluitende cappuccino is eveneens mooi in smaakbalans. Jammer alleen dat er geen latte art op komt. Deze koffiebar is pas geopend en is onderdeel van Oostwegels Château St. Gerlach. Over het interieur willen we nog het volgende kwijt: een plaatje van een zaak! In alles straalt het klasse en ambacht uit. Prachtig vormgegeven met oog voor detail. In een woord: ‘wow’.” Joseph Corneli Allée 1, Valkenburg a/d Geul

Quicx werkt met koffiebrander Blanche Dael; er staat een “Kees van der Westen Spirit” koffieapparaat in  de zaak (zo’n beroemde machine staat ook bij Cup&Vino) en als melk gebruiken ze Friesche vlag houdbaar.

Rob Haenen is op dit moment in Almere waar de uitslag bekend wordt gemaakt.Hij geeft me gelijk door op welke plek burgemeester Quicx belandt zodra het zover is.

Haselderhof n0 86

Dit zegt de jury over de Haselderhof in 2017:

Bij De Haselderhof aan de voet van de historische Kasteelruïne in Valkenburg drinken we drie prima koffies. De lungo is goed van temperatuur. De espresso van single origin Ethiopië Sidamo van Mocca d’Or Earth Coffee is goed gezet. Mooie volle body en ook goed in balans. De espresso heeft een fijne afdronk waarin we chocolade proeven. Temperatuur is goed. Van de cappuccino zijn alle variabelen gewoon prima. Mooie latte art, temperatuur in orde, goede schuimlaag en fijne textuur! Ook de smaakbalans is prima. Alle koffies komen op tafel in servies van Mocca d’Or. Met glaasje water en een versnapering. De Haselderhof serveert ook grote koffietafels aan groepen toeristen, maar ook elk individueel kopje krijgt hier de aandacht die het verdient. De barista werkt nauwkeurig en geeft veel informatie.

Grendelplein 13, Valkenburg Koffiebrander: Mocca d’Or; machine Nuovo Simonelli; melk,  Zuivelrijck biologisch.

Sven Vandewall over de kunst van het koffie zetten:

We nemen de koffie’s af bij de Nederlandse brander Mocca d’Or. De branderij ligt in Zwolle. Alle koffie’s worden volgens het slow roast principe gebrand, dat wil zeggen maximaal 120 kg per keer en de hitte wordt langzamer opgevoerd dan bij industrieel roosteren. Hierdoor krijgen de koffiebonen meer tijd om hun kenmerkende aroma’s te ontwikkelen. Momenteel hebben we 3 verschillende melanges in gebruik. Earth melange 1 voor de espressoshots die in de cappuccino’s en latte’s gaan. Earth melange 2 voor onze Lungo (de ‘gewone’ koffie). En tot slot hebben we ook nog een Single Origin melange uit de Sidamo streek in Ethiopie. Deze gebruiken we uitsluitend voor espresso en naked filter espresso. De Earth melange 1 geeft een krachtige en volle espresso waardoor deze uitstekend geschikt is om een mooie koffiesmaak te geven aan de cappucinno en latte machiato. De tweede Earth melange is milder van smaak en daarom geeft deze melange een mooie volle maar milde Lungo. Tot slot onze trots, de Ethiopie Sidamo Single origin melange. Deze melange komt van verschillende plantages uit de Sidamo streek (volgens de overlevering werd hier voor het eerst koffie ontdekt) en er worden uitsluiten Arabica bonen voor gebruikt. Deze espresso is complex en zeer fruitig van smaak. Tonen van cacao, karamel, citroen en bessen zijn er in te ontdekken.

Om alle smaken uit de verschillende soorten te halen gebruiken we momenteel 3 koffiemolens (grinders). Dat wil zeggen dat we voor elke koffie een andere dikte en hoeveelheid in de filterdrager doen. Dit in combinatie met de hoeveelheid water die door de koffie wordt geperst zorgt voor de unieke smaak van elke koffie.Daarnaast zetten we alle koffie’s dubbel, iets dat er voor zorgt dat het water er altijd even lang over doet om door de koffie heen te gaan en zo altijd dezelfde aroma’s uit de koffie te halen.

Sven: Cappuccino zonder latte art is lekkerder

Koffie zetten is in principe niet moeilijk, iedereen kan het leren. Wel moet je er je best voor doen om een aantal vaste stappen te volgen om de kwaliteit van elke gezette koffie zo constant en hoog mogelijk te krijgen. Het opschuimen van de melk heeft wel veel oefening nodig, net als de latte art. Persoonlijk vind ik het belangrijker dat de melk goed is geschuimd dan dat er latte art wordt gemaakt aangezien aangezien een cappuccino met mooi lobbig melkschuim  lekkerder is dan een cappuccino met een prachtig figuur erin maar waar er slechts een millimeter melkschuim te bekennen is.

We hebben voor zowel de koffiemelk als de volle melk voor de cappuccino gekozen voor biologische melk van Zuivelrijck. Deze melk is iets vetter dan andere merken waardoor het schuim nog iets mooier en zoeter van smaak wordt.  Net zoals bij burgemeester Quicx wordt ook bij de Haselderhof het personeel uitvoerig getraind.

Ondernemers moeten zich zelf opgeven om mee te doen aan de koffietest. De zaken worden daarna enkele malen uitvoerig en “undercover” getest. Dat is een bloedserieuze zaak overigens. De zaken die aan de test meedoen worden er elk jaar beslist beter door.

Ga naar TOP