Pee en Wubbel laten kinderen zien hoe erg pesten is

 


Ezeltje Pee en Wubbel de pony laten
kinderen ervaren hoe erg pesten is.

Het ezeltje Pee en de pony Wubbel laten kinderen inzien hoe erg pesten is. Hun avonturen en ervaringen met pesten lees je in het nieuwe boekje Pee en Wubbel. Het is geschreven door de 65 jarige Harrie Boom uit Maastricht. Over pesten zegt hij: ” Pesten is verschrikkelijk. Jouw leven is van jou, dat moet niet beheerst worden door iemand anders. Het is belangrijk om je veilig te voelen op school, op straat, op je werk of  op je  club”. Het boekje is verschenen in twee talen: in het Nederlands en  in het Maastrichts dialect. Dat laatste is  een primeur want Pee en Wubbel is  het eerste authentiek Maastrichtse kinderboek dat over dit onderwerp gaat.

Harrie Boom (65) is geboren en getogen in Maastricht. Hij is al meer dan 40 jaar getrouwd met Elly en hij is opa van vier kleinkinderen. Schrijven is zijn hobby, of het nu in het dialect is of gewoon in het Nederlands.  Harrie heeft altijd een boek willen schrijven,

Harrie Boom: Kinderboek met een boodschap.                                                                                                

Harrie Boom wilde niet zomaar een boek schrijven. Het moest een duidelijke boodschap over onderling gedrag uitdragen. Het boek gaat over pesten. Dat houdt me erg bezig”.  Over de invulling van de hoofdrollen hoefde hij niet lang na te denken.  “Ik woon  vlakbij de kinderboerderij  Daalhof. Ik zie daar de ezeltjes en pony’s altijd in de wei staan. Het zijn prachtige en leuke dieren. In mijn boek werd het ezeltje Pee gedoopt en de pony kreeg de naam Wubbel. Ik denk ook dat dieren  kinderen meer aanspreken dan mensen.”

Harrie Boom

Met het boekjePee en Wubbel  hoopt Harrie een brede doelgroep aan te spreken. “Voor de ISBN-nummers heb ik de leeftijdsgroep tot 7 jaar aangegeven”, vertelt hij,” maar ik hoop dat ook kinderen boven de zeven en ook ouders, grootouders en leerkrachten dit, ook nog eens leuk geïllustreerde boekje lezen.  Het boek spreekt zowel jongens als meisjes aan”, zegt Harrie Boom.

“Ik wil kinderen met dit verhaal bijbrengen dat pesten stom- en helemaal niet leuk is.”

Vanaf de eerste letter op papier tot het  boek van de drukpers kwam duurde in totaal negen maanden.   ”Het was een zwangerschap van negen maanden waarna het het nieuwe kinderboekje gezond en wel geboren werd. Harrie: “Het was eerst een groot probleem om de juiste tekeningen, zoals ik die in gedachte had, op papier te krijgen, totdat ik het verborgen talent van mijn oudste dochter Angelique ontdekte.  Zij werd de illustrator van het boekje.

 

Angelique  tekende de Pee en Wubbel

Met het schrijven van dit boekje in het Maastrichts had Harrie Boom ook nog een andere bedoeling.   “Ik wil het Maastrichts onder de aandacht brengen van kinderen omdat het Maastrichts niet meer zo wordt gebruikt als vroeger. Op deze manier probeer ik de kinderen het Maastrichts te leren lezen en zo ook het dialect te stimuleren.

Hartverwarmende reacties.   

Harrie Boom:  “Ik krijg heel veel reacties,  Vooral van mensen met een nare pestervaring.  Die vinden het bijzonder  belangrijk om pesten met een verhaal als dit onder de aandacht te brengen. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Maar ook mensen die vroeger zelf de pester of mede pester waren zijn blij met dit verhaal.  Zijzelf vertellen dat ze heel veel spijt hebben ook omdat ze dit nooit meer goed kunnen maken: zo belangrijk omdat kinderen ( en iedere pestkop ) duidelijk te maken.

Wilt u meer weten over het boekje!    De beide boekjes kun je direct bij Pee en Wubbel zelf bestellen. Schrijf een email aan [email protected]  Je krijgt dan een bestelformulier toegestuurd. Er zijn twee uitgaves en beiden zijn te koop voor € 12,50 per boekje (excl. verzendkosten).

Nederlandse uitgave: Pee en Wubbel maken van een gewone dag een bijzondere dag.


De Maastrichtse uitgave: Pee en Wubbel make vaan ‘ne gewoene daag, ‘ne bezundere daag.

 

 

Ga naar TOP