Krant 4 mei 2018. Hoe hoog zijn belastingen Valkenburg ten opzichte andere Limburgse gemeenten?

Hoe duur is wonen in Valkenburg ten opzicht van de rest van Limburg?

Hoeveel gemeentelijke belastingen betalen Valkenburgers ten opzichte van inwoners van gemeenten in heel Limburg, Zuid-Limburg en  Heuvelland gemeenten ?

’t is maar met wat je het vergelijkt. Ten opzichte van het Limburgse gemiddelde scoort Valkenburg “ietsje” hoger, maar vergelijk je de belastingdruk met die van de andere Heuvelland gemeenten dan scoort Valkenburg ruim onder het gemiddelde.

De gegevens plukte wethouder Remy Meijers ten behoeve van de gemeenteraad uit een onlangs gepubliceerd overzicht van de provincie.

Ten opzichte van het gemiddelde in Limburg betaal je 14 euro meer, maar ten aanzien van Zuid-Limburg ben je in Valkenburg 8 euro minder kwijt. De cijfers rechts onder “positie”  ( zie afbeelding ) duidt de plaats aan die Valkenburg inneemt ten opzichte van (boven) 33 Limburgse gemeenten en 18 (beneden) 18 Zuid-Limburgse gemeenten.

Conclusie: de bedragen van alle gemeenten liggen heel dicht bij elkaar.

De wethouder heeft ten behoeve van de raad van Valkenburg de gemeentelijke belastingen vergeleken met de gemeenten in de rest van Limburg. De cijfers komen uit een overzicht van de provincie. Ten opzichte van de Heuvelland gemeenten maakt Valkenburg een hele goede indruk. Meerssen is ver weg de duurste gemeente om te wonen. Vooral de afvalstoffenheffing in Valkenburg is opzienbarend lager dan in de omringende gemeenten.

Gemeentelijke belastingen

Deze cijfers gelden alleen voor huiseigenaren die ook in hun eigen huis wonen. Ondernemingen en huurders zijn niet meegenomen in deze cijfers. Horecabedrijven betalen bijvoorbeeld hoge bedragen aan rioolbelasting terwijl ze zelf verantwoordelijk zijn voor de afvoer van afval. Voor de algemene belasting druk zouden de cijfers wel eens heel anders kunnen uitvallen. Ook zeggen de cijfers niets over de correctheid van de hoogte van de belastingen.

Ten opzichte van de “rest” in Zuid-Limburg maakt Valkenburg een hele goede indruk met deze cijfers.

.

Ga naar TOP